Markku Kaskela

 Markku Kaskela Lataa painokelpoinen kuva

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Palkittu, pidetty kirjailija, kirjoittanut mm. tietokirjoja (vuoden paras matkakirja 2019), lastenkirjoja ja runokokoelmia.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Lukio/ammattikoulu , Päiväkoti/esikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

2020 ilmestyy 18. kirjani, lasten romaani ‘ Kuin viimeistä päivää’. Debytoin runokokoelmalla ‘Alusta’ vuonna 1990. Vuosien mittaan olen tullut tehneeksi runsaasti niin kirjamessuesiintymisiä kuin koulukeikkoja. Asuin vuodet 2014-2018 Italiassa Roomassa, jolloin vierailin Napolissa La Orientalen yliopistossa kahdesti puhumassa suomenkieltä opiskeleville italialaisnuorille, kertaalleen puhuin samasta aiheesta Roomassa TREn yliopiston suomenkielen opiskelijoille.

Yhtä antoisia ovat olleet vierailut päiväkoteihin ja kouluihin. Olen kertonut niin omista lähtökohdistani kirjailijana, työstäni kuin kirjallisuuden ja lukemisen asiasta yleensä. Muistan aina Tolkkisten ala-asteella kysymyksen, jonka eräs ekaluokkalainen kysyi ja joka minusta oleellisin kaikista urallani: ‘Minkä nimiset ovat vanhempasi?’

Olen tehnyt myös toimittajan töitä varsin paljon, joten kirjamessuilla tapahtuneet juontajan ja haastattelijan tehtävät ovat sopineet minulle hyvin luontevasti.

Mitä teen vierailulla?

Lukeminen on tärkeä tekijä hahmottaessa maailmaa. Lukeminen auttaa lukijaa jäsentämään niin omaa kuin ympäröivää maailmaa, ojentaa ympäröivää lähemmäksi, herättää tunteita, mielipiteitä, havahduttaa, innostaa.

Lukeminen on myös portti kirjoittamiseen - ja tämä taas on hieno tapa saada maailma ympärillä käsitettävään järjestykseen, edes jossain määrin. Kirjoittaminen on terapeuttista, se on rohto ja lääke. Se on hieno ajanviete, tapa tavoittaa jotain muuta kuin mitä on. Lukeminen ja kirjoittaminen sivistävät ihmistä ja se on tärkeää, aina.

Nämä ovat lähtökohtinani, varsin muuttumattomia ja sikäli ikuisia, kelle vain, sekä lukijalle että kirjoittavalle. Niin minulle kuin sinulle. Meille kaikille. Ja näistä on usein hyvä puhua ja keskustella, kuulla toisilta innostavaa vuoropuhelua.

Tuotanto

Kuusi runokokoelmaa, joista viimeisin 'Savi' (Palladium kirjat) ilmestyi 2018.
Neljä tietokirjaa, joista viimeisin 'Vaelluksia Italiassa' (Avain kustannus) kirjoitettu yhdessä Tomi Kontion kanssa sai vuoden matkakirja palkinnon vuonna 2019.
Seitsemän lastenromaania, joista viimeisin 'Kuin viimeistä päivää' (Kvaliti) ilmestyy joulun alla 2020. Vuonna 2008 lasten romaanini 'Puistolan vihreät kunnaat' palkittiin Arvid Lydecken - palkinnolla vuoden parhaana lasten romaanina.
Novellikokoelma.

Mukana useissa kokoomateoksissa, mm. 'Katson pohjoista taivasta'.