Jenny
Kangasvuo

 Jenny Kangasvuo Lataa painokelpoinen kuva

© Lotta Salonen

Oulu

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Esiintymispaikat

Yläkoulu , Lukio , Ammatillinen oppilaitos , Kansalais- ja työväenopisto , Yliopisto ja korkeakoulu , Kirjasto , Kulttuurikeskus tai taidelaitos , Yritys tai kaupallinen tilaisuus , Yhdistys tai järjestö , Kulttuuritapahtuma , Juhlat tai yksityistilaisuus

Maakunta

Pohjois-Pohjanmaa

Kuvaus

Kirjoitan kaunokirjallisuutta, jota luonnehtii todellisuuden katsominen hieman toisin, fantasian, scifin ja suomikumman näkökulmasta. Tarinoissani ihmissudet, kalevalaiset vedenneidot, avaruuden tutkimusmatkailijat ja muinaiset tietäjät koittavat pärjäillä arjessaan ja elämänsä haasteissa.

Kirjoitan myös tietokirjoja, viimeisimpänä prokrastinaation eli vetkuttelun myönteisiä puolia käsittelevän kirjan Kotvimisen vallankumous yhteistyössä Jonna Pulkkisen ja Katri Rauanjoen kanssa.

Taustaltani olen seksuaalisuuteen ja sukupuoleen erikoistunut kulttuuriantropologi, joka on kirjoittanut paljon tieteellisiä tekstejä ja opettanut yliopistossa sukupuolentutkimusta ja kulttuuriantropologiaa. Valmistuin tohtoriksi Oulun yliopistosta vuonna 2014. Tohtorinväitöskirjani käsitteli suomalaista biseksuaalisuutta, mutta olen tutkinut myös japanilaista populaarikulttuuria.

In my stories I aim to look at the reality from a weird angle, from the perspective of fantasy, science fiction and Finnish Weird. In my stories werewolves, mermaids from Kalevala, space adventurers and ancient wizards try to handle their everyday lives and the challenges their path throws at them.

I also write nonfiction books. The latest of them considers procrastination and is written in cooperation with Jonna Pulkkinen and Katri Rauanjoki.

My background is in cultural cnthropology, and I am specialised in gender and sexuality. During my years at the university I have written a lot of academic texts and taught courses on Gender Studies and Cultural Anthropology. I graduated as a doctor of philosophy from the University of Oulu in 2014. My doctoral dissertation concentrated on Finnish bisexuality, but I have also studied Japanese popular culture.

Mitä teen vierailulla?

Kerron omista teoksistani ja niiden teemoista sekä kirjoittamisen eri lajeista. Pidän myös yleisesitelmiä asiantuntemusaloiltani. Seksuaalisuus, sukupuoli ja ruumiillisuus ovat toistuvasti esiin nousevia aiheita sekä tarinoissani että tutkimuksessani. Myös suomalainen kansanperinne on usein tarinoissani läsnä.

Työpajoissa pidän kirjoitusharjoituksia ja ryhmäkeskusteluja. Kasvatuksellisia lähtökohtiani ovat toiseuden kohtaamisen tärkeys, ihmiselämän moninaisuuden ymmärtäminen ja menneisyyden rikkauden arvostaminen.

Räätälöin esitykseni yleisön mukaan. Olen pitänyt tarinatuokioita lapsille, työpajoja teini-ikäisille, lukenut ääneen kirjastoissa ja esitelmöinyt niin äidinkielenopettajille, poliittisille aktivisteille kuin akateemisille tutkijoillekin. Pidän sekä tietopohjaisia luentoja että viihdyttäviä esitelmiä. En tarvitse haastattelijaa, olen kokenut puhuja ja luennoija. Esiinnyn tarvittaessa myös englanniksi.

Mahdollisia teemoja vierailuilla:

Fantasia- ja scifikirjallisuus yleisesti ja Suomessa erityisesti. Tästä teemasta voin pitää myös yhteisvierailuja muiden suomalaisten sf-kirjailijoiden kanssa.

Kalevalan, kansanrunouden ja kansanperinteen yhteydet muuhun kirjallisuuteen, esim. suomalaiseen nykykirjallisuuteen ja fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin tuotantoon.

Suomen esihistoria, erityisesti kampakeraaminen kivikausi ja keskinen rautakausi. Näistä teemoista voin pitää innostavia kouluvierailuja ajanmukaisissa asuissa ja esitellen myös aikakauden käsityötekniikoita kuten kehräystä ja lautanauhojen kudontaa.

Tuotanto

Sudenveri, romaani, Teos 2012
Kotvimisen vallankumous, tietokirja, Karisto 2018.

Kooste novelleista:
Onton airut, novelli. Lounais-Suomen kirjailijat ry. 2018, Turku.
Musta otsa, novelli. Portti 4/2016, Tampereen Science Fiction Seura, Tampere.
Chasing Digital Shadows. Novelli. NordiCHI 2016. Alkukieli englanti.
Jätehuollon haasteet, novelli. Kosmoskynä 3-4/2010. Suomen Tieteis- ja fantasiakirjoittajien Seura, Turku.
Käenmuna, novelli. Teoksessa: Hekuman huipulla, eroottinen sf/f-antologia. Toim. Pasi Karppanen. Suomen Tieteiskirjoittajat ry. ja Turun yliopiston Tieteiskulttuurikabinetti ry. 2008.
Pimeälle puolelle, novelli. Teoksessa: Rakkaustarinat, Otava, Helsinki, Keuruu. 2008.
Aalto nahan alla, novelli. Portti 4/2005, Tampereen Science Fiction Seura, Tampere.
Kaikessa lihassa on tahto, novelli. Portti 2/2005, Tampereen Science Fiction Seura, Tampere.