Terhi
Kangas

 Terhi Kangas Lataa painokelpoinen kuva

© Petri Koivisto

Lahti

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen lahtelainen lastenkirjailija ja luovalla työllä itseni elättävä yrittäjä. Teen yhdessä kuvittajaparini Anna Aallon kanssa aivan uudenlaisia yhteisöllisiä lastenkirjoja, jotka syntyvät osin joukkoluovuudella. Uskomme, että lasten kiinnostus kirjallisuutta kohtaan herää uudella tavalla, kun lapsi pääsee osaksi luovaa prosessia. Hyvää tekevissä lastenkirjoissamme on sekä lasten piirtämiä kuvia että tarinallisia yksityiskohtia, joita Luovat Merkitysassistenttimme ovat meille ideoineet. Myös tuoreimman kirjamme tärkeän henkilön – viikonloppuveljen – nimi (Myrsky) on pienen lukijamme ideoima, ja nimellä on tietysti tarina.

Yhdessä kuvittajaparini kanssa esiinnymme lapsille ”Helgan hamosessa ja Hugon housuissa” eli kirjasarjamme hahmoina. Olen käsikirjoittanut lavalle osallistavia satutuokioita, kuten Kissamaisen tarinatuokion ja Sporttisen tarinatuokion. Yksin esiintyessäni edustan kuitenkin mieluiten lastenkirjailija Terhi Kangasta. Helga Hidalmiina ja Hugo-kissa ovat parhaimmillaan toisiaan täydentävänä parina.

Mitä teen vierailulla?

Kirjailijavierailulla kerron kohderyhmän ikähaarukan huomioiden tavastamme tehdä lastenkirjallisuutta joukkoluovuudella. Asiaa on helppo konkretisoida esimerkkien kautta niin päiväkotilapsille kuin toisaalta luovuudesta kiinnostuneille aikuisille. Kirjoistamme löytyy mm. 6-vuotiaan Nella-tytön suunnittelema mekon kuosi, lasten luovassa lastenkirjapajassa riimittelemiä tsemppirunoja jääkiekkokaukalon laidalla sekä maailman ihanin opettaja, jolla on tietysti elävä esikuva. Kirjamme ovat täynnä lasten ihania luovia ideoita ja toteutuksia.

Joukkoluovuus on merkittävä osa Merkityskirjat-sarjan uniikkia konseptia, mutta lisäksi tarinamme tukevat aina sekä sisällöllisesti että rahallisesti (7 euroa/kirja) kirjojemme järjestökumppaneiden kautta suomalaista järjestökenttää: eläinsuojelutyötä, vähävaraisten lapsiperheiden liikuntaharrastuksia sekä sijaisperhetoimintaa maassamme. Aikuisyleisölle kerron mielelläni myös tästä puolesta: kuinka kirjan tarina voi parhaimmillaan olla inspiroiva johdanto tärkeille keskusteluille lapsen ja aikuisen välillä.

INSPIRAATIOLUENTO LUOVAN YRITTÄJYYDEN PUOLESTA

Koska elätän itseni yrittäjänä, kuten moni muukin kulttuurialan itsenäinen toimija, luennoin mielelläni lapsille ja nuorille myös yrittäjyyskasvatushengessä. Oma tarinani on inspiroiva "tuhkimotarina" siitä, kuinka yrittäjänä voi päästä toteuttamaan omia unelmiaan, vaikka olisi yli 30 vuotta elämästään kuvitellut, ettei ole pätkääkään yrittäjähenkinen ihminen. Vasta yrittäjänä olen päässyt todella monipuolisesti tekemään kirjoittajan työtä aina lastenkirjojen kirjoittamisesta tunnettujen ihmisten henkilöhaastatteluihin sekä markkinointiviestinnän kampanjasuunnitteluun. Luovuutta ja itsensä ilmaisua kirjoittamalla voi yrittäjänä hyödyntää valtavan monin tavoin. Tulevaisuudessa mikroyrittäjiä on yhteiskunnassamme yhä enemmän ja koen iloiseksi velvollisuudekseni kannustaa lapsia ja nuoria pohtimaan myös yrittäjyyttä mahdollisuutena työllistyä. En kuitenkaan maalaa yrittäjyydestä liian ruusuista kuvaa, sillä helppoa tällä tiellä ei tokikaan aina ole.

TYÖPAJAT

Päiväkotilapsille ja alakoululaisille räätälöin mielelläni myös erilaisia työpajoja. Esimerkiksi ideoimassani Merkityssatupajassa syntyy aina uniikki lasten kanssa toteutettu satu, jonka lapset saavat viedä myös kotiin muistoksi yhteisestä luovasta hetkestä. Merkityssatupaja toimii todistetusti myös aikuisyleisön kanssa, mikäli toiveena on kevyempi osallistava ohjelmanumero johonkin tiettyyn tapahtumaan.

Tuotanto

Helgan ja Helmerin viikonloppuveli, 2019 (perhehoitotyötä tukeva lastenkirja)
Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa, 2018 (lasten liikuntaharrastuksia tukeva lastenkirja)
Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana, 2017 (eläinsuojelutyötä tukeva lastenkirja)