Riikka Kaihovaara

 Riikka Kaihovaara Lataa painokelpoinen kuva

© Riikka Kantinkoski, Atena

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Esseekokoelmani Villi ihminen (Atena 2019) pureutuu luonnon ja ihmisen suhteeseen. Tarkkanäköiset esseet karttavat luontoromantiikan kliseitä ja kurkistavat myös ihmisluonnon varjoisammalle puolelle. Edellinen kirjani Riippumaton puutarha (2012) puolestaan käsitteli luonnonmukaista puutarhaviljelyä ja ruoantuotantoa. Kirjojen lisäksi olen ohjannut ja käsikirjoittanut lukuisia tv-dokumentteja.

Minua kiinnostavat elämän suuret kysymykset, ihmisen paikka maailmassa ja asioiden todellinen luonto. Alustan mielelläni filosofisesti sävyttyneitä keskusteluja ja pidän puheenvuoroja luontoyhteydestä. En kaihda kipeitä tai vaikeitakaan aiheita, kuten kärsimystä ja kuolemaa.

Olen osallistunut erilaisiin paneelikeskusteluihin sekä vetäjänä että panelistina. Olen myös pitänyt valmisteltuja puheita erilaisissa seminaareissa ja juhlatilaisuuksissa. Olen sujuvasanainen esiintyjä, ja pystyn mukauttamaan esiintymiseni kulloisellekin yleisölle sopivaksi.

Mitä teen vierailulla?

Olen valmis puhumaan esimerkiksi luontosuhteesta, luonnonsuojelusta, antroposeenista, ilmastonmuutoksesta ja muista ajankohtaisista ympäristöön liittyvistä aiheista. Toinen erityisalueeni on historia ja erityisesti sen pimeät puolet. Esitykseni voi olla runollinen tai konkreettinen.

Voin kertoa myös kirjojen tekoprosessista ja luovasta kirjoittamisesta yleisesti. Minun on helppo kertoa myös henkilökohtaisista kokemuksistani, peloista ja vaikeuksista, joita kirjan kirjoittamiseen väistämättä liittyy (ja miten niistä voi päästä yli).

Vastaan mielelläni kysymyksiin ja olen vuorovaikutuksessa erilaisten yleisöjen kanssa.

Tuotanto

Villi ihminen ja muita luontokappaleita, Atena 2019
Riippumaton puutarha - Teollisen ruoantuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet, Visio 2012