Jyrki Joensuu

 Jyrki Joensuu

Kirjailijavierailut
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Perusammattini on ollut lääkäri, yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri. Tietokirjailijana olen kirjoittanut kaikkea mahdollista erilaisiin tarpeisiin ja monenlaiselle medialle. Olen noudattanut Georg Orwellin esseestä Why I write muokkaamaani ajatusta: there is always a problem I try to dissolve, koetan aina ratkaista ongelman. Orwellilla ongelman tilalla oli sana valhe. Väärinkäsitysten tai tietämättömyyden aiheuttamat ongelmat ja valheet eivät aina ole kaukana toisistaan.

Ensimmäinen iso hanke oli 360-sivuinen Lääkehoito vuonna 1982. Se on ensimmäinen kirja, jossa yhden maan, Suomen, kaikki 1300 lääkevalmistetta esiteltiin kansankielellä. Jouduin puolustamaan kirjan oikeutusta television Altavastaajat-ohjelmassa. Siihen saakka potilaiden tietämystä omista lääkkeistään ei ollut suosittu, pikemmin päin vastoin. Lääkehoito-kirjaa pidettiin radikaalina, mikä tuntuu 30 vuotta myöhemmin omituiselta. Kyseessä taisi olla syvällisempi asennoitumisen tausta, suhtautuminen tiedon saamisen oikeuteen, joka ulottuu kauas, aina hyvän ja pahan tiedon puuhun saakka. Tiedon puun hedelmän nauttiminen johtaa karkotukseen paratiisista. Maistamatta paras…

Asiantuntijan tiedon pihtaaminen ilmeni potilas-lääkäri-suhteessakin. Ennen vanhaan potilaiden piti tehdä sitä mitä lääkäri määräsi; nykyän potilaat ovat yhteistyökumppaneita. Asiantuntijana olen aina levittänyt tietoa niin paljon kuin olen osannut, eikä ole tuntunut siltä että asiantuntijuuteni vähenisi. Valtaosa tuotannostani on ollut tieteen tai erikoisosaamisen popularisointia.

Minulta on kysytty, mitä se tietokirjoittaminen oikein on? Se on sitä että osaa sanoa niin että ymmärretään. Parempaa kuvausta en keksi kuin aidon esimerkin. Kun ei osata tietokirjoittaa, laaditaan selonteko seuraavasti: Haja-asutusalueella suoritetaan talousveden hankinta pääasiallisesti pohjavedestä käsin. Sitten kun kirjoittaja osaa, hän muotoilee asiansa näin: maalla juodaan kaivovettä.

Mielelläni olisin viljellyt enemmän huumoria ja kaunokirjallista tyyliä asiapitoisissa teksteissä. Julkaisijat ovat usein asennoituneet huumoria ja värikkäitä ilmaisuja vastaan. Ne muka vesittävät luotettavuuden ja arvovallan. Kirjoittaja saa olla ihminen, oma persoonansa myös asiateksteissä. Tärkeintä on, että viesti menee perille.

Mitä teen vierailulla?

Olen johtanut kolme vuotta Helsingin yliopiston tietokirjoittajakursseja. Kehittelin koulutusta tekemällä oppimisen suuntaan. Olen kouluttanut kirjoittamista päivän-viiden päivän mittaisilla muilla kursseilla. Voin jakaa kustantajan kokemustakin. Omat seikkailuni tekstien tekijänä ovat hauskoja ja opettavisia. Vähemmän
subjektiivisesti voin opettaa kirjoitusprosessia, varoitella ymmärrettävyyden esteistä ja kuvata kirjoittamisen monipuolisia mahdollisuuksia. Helppolukuisuus, siis viestin perille meno perustuu ilmaisun selkeyteen - mutta myös ulkoisiin muotoihin. Harva tietää, että antikva-tekstityyppi on huomattavasti helpompi lukea kuin groteksi, jota näkee sähköpostien perusfonttina.

Selkeän tekstin tärkeydestä puhun mielelläni. Haluaisin torjua luulon, että kirjoittamisen taito on synnynnäinen ominaisuus. Mitä enemmän kirjoittaa, sitä helpommaksi se tulee, ja ideoiden maailma on rajaton. Tiivistettynä, kirjoittamisen alalta kaikki käy.

Tuotanto

KIRJOJA
Lääkehoito 1982 ja 1984. Otavan Joka kodin suuri lääkärikirja yhdessä Heikki Takalan kanssa 2000 ja 2002

OSIA MUIHIN KIRJOIHIN, KÄÄNNÖS
Helsinki Median Hedelmöitys, raskaus, syntymä 1996. Jalkojen sairaudet kirjan osa, Duodecim

POTILASOPPAITA JA KOULUTUSAINEISTOJA
mm. Keuhkovammaliitto ja Työturvallisuuskeskus, tupakkalain voimaantultua, Sosiaali- ja terveysministeriö.
Radio-ohjelmasarja Radio 99:lle 1995.

VIDEO-OHJELMIEN KÄSIKIRJOITUKSIA
Yhteensä noin 100 käsikirjoitusta 1984-1995 Videolahti Oy:lle, Med-Videolle, Delta Video Oy:lle. Eksottisin video oli Pactel, ydinvomalan koelaitoksen esittelyvideo kohderyhmänä ydintekniikan asiantuntijat eri puolilla maailmaa. Menestyksekkäin Occupational Cancer, joka vuonna 1987 Sydneyssä jakoi maailmanlaajuisessa ohjelmakilpailussa ensimmäisen palkinnon BBC:n tuoteen kanssa.

LEHTIJUTTUJA
Nuori Lääkäri, Suomen Lääkärilehti, Eeva, Puutarhalehti, Suomen Kuvalehti, Talouselämä, Helsingin Sanomat, Terveys 2000, sittemin Hyvä terveys

TELEVIESTINTÄÄ
Noin 150 Teemana Terveys-sarjan tietoiskua automaattiseen puhelinpalveluun.