Mirja Hovila

 Mirja Hovila

© Seppo Hovila

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen kirjallisuuden kääntäjä, olen suomentanut yli sata nimikettä lapsille, nuorille ja aikuisille: proosaa, runoutta, tietokirjoja, laulutekstejä, lastennäytelmiä. Tärkeimmät kieleni ovat viime vuosina olleet ruotsi ja latvia. Latvialaisen kirjallisuuden julkaiseminen suomeksi on ollut niin vähäistä, että perustin sitä varten v. 2016 oman Paperiporo-kustantamon. Julkaisemme lasten ja aikuisten kirjallisuutta. Syksyllä 2019 ilmestyy kaksi uutta suomennosta.

Olen puhunut Latvian kirjallisuudesta, Latvian kulttuurista, historiasta ja luonnosta kansalais- ja työväenopistoissa, kirjastossa ja yhdistyksissä.

Mitä teen vierailulla?

Voin kertoa lasten, aikuisten tai molempien kirjallisuudesta ja yhdistää sen myös pieniin tietoiskuihin Latvian historiasta, maantieteestä, taiteesta, laulujuhlista ym., myös kuvien ja videopätkien avulla. Teema voi olla suppea tai laaja tilaajan toiveiden mukaan. Olen avoin erilaisille vaihtoehdoille.

Esittelen mielelläni myös muiden suomentamaa latvialaista kirjallisuutta.

Tuotanto

Proosasuomennoksia latviasta:
Inguna Ula Cepīte, Ulsiks, Neuvosto-Latvian lapsi (omaelämäkerrallinen kuvaus 1960-luvulta lapsen silmin)
Tulossa syksyllä 2019 Vizma Belševica, Bille (kuvaus 1930-luvun Latviasta ennen miehityksiä lapsen silmin - kirja kuuluu Latvian kirjallisuuden kaanoniin)

Lapsille:
Juris Zvirgzdiņš, Leijonan ärjy ja Ensimmäinen joulukuusi
Tulossa syksyllä 2019 Leijonan ärjyn jatko-osa Rasan kesä