Jarno Hietalahti

 Jarno Hietalahti Lataa painokelpoinen kuva

© Joonas Pennanen

Jyväskylä

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen tietokirjailija, joka raottaa elämän velmumpien puolien syvällisyyttä, ja saapa saman sanaparin asetella toisinpäinkin.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Kirjailijavierailuni pureutuvat ihmisyyden ytimeen. Tietokirjailijana olen julkaissut yleistajuisia teoksia sekä huumorin filosofiasta että humanistisesta ajattelusta. Parhaillaan työstän teosta filosofisesta humanismista. Akateeminen tausta on marinoinut minusta kriittisen ajattelijan, mutta kuivakkaaksi esiintymisiäni ei saata luonnehtia. Vierailut räätälöin tietenkin tilaajan tarpeiden mukaan: voin luennoida, jutustella, kommentoida, filosofoida ja keskustella. Jokainen esiintymiseni on ainutkertainen tapahtuma ainutlaatuisessa tilaisuudessa enkä suostu toistamaan samoja vanhoja ajatuksia moneen kertaan. Tärkeintä on elävä vuorovaikutus yleisön kanssa – vähintään siinä mielessä, että kuulijoihin tarttuu intohimo ja palo käsiteltävän asian suhteen. Yliopistossa olen luennoinut jo vuosikymmenen, mutta tämän lisäksi myös esimerkiksi lukiovierailut, televisioesiintymiset ja radio-ohjelmat ovat tulleet sangen tutuiksi. Oivaltava velmuus ja kriittinen ajattelu tiivistää vierailuni.

Mitä teen vierailulla?

Koskipa kaipuu sitten huumoria, ihmisyyttä, elämää, naurua, traagisuutta, humanismia, rakkautta tai kriittistä ajattelua, voin puhua näistä mistä tahansa tilaisuuden hengen mukaisesti. Olen luennoinut muun muassa (oletetun) Jumalan huumorintajusta, reflektiivisen elämän merkityksestä, kääpiönheiton moraalisista ongelmista, kauhun filosofiasta, taiteen yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta ja tekoälyn mahdollisuudesta vitsailla. Filosofinen osaamiseni kohdistuu ennen kaikkea elämänmakuisiin ilmiöihin, jotka paljastuvat velmuiksi ja velmuudessaan syvällisiksi. Tämä lähestymistapa taipuu niin luennoiksi kuin yleisön kanssa purtaviksi työpajoiksi. Erityisalueeni on siis tiivistetysti filosofia, joskin sen kaikkein eläväisimmässä muodossaan.

Tuotanto

Terapiaa mielipuoliselle maailmalle. Erich Fromm ja radikaalihumanismin lupaus. 2019. Vastapaino. Yhdessä M. Pekkolan kanssa.
Huumorin ja naurun filosofia. 2018. Gaudeamus.
The Dynamic Concept of Humor. 2016. Väitöskirja, Jyväskylän yliopisto.
Epämukavaa - sepä mukavaa. 2010. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.