Tapani Heinonen

 Tapani Heinonen Lataa painokelpoinen kuva

© Ari Nurmela

Vaajakoski

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjailija ja psykologi. Realistinen proosa on leipälajini ja askeltaa sekä maaseudun että kaupungin sielunmaisemassa, pyrkien usein kuvaamaan ihmisten valtasuhteita- vihaa ja rakkautta ja arvojen muuttumista. Arvosteluissa teoksiani on kiitetty psykologisesta tarkkuudesta ihmiskuvauksessa. Rivien tummissa väleissä väreilee usein myös huumorinpilkahdus.

Minulla on vahva harrastajateatteritausta Nuorisoseura-ajoilta; kirjoitin ja ohjasin näytelmiä- usein näyttelin myös päärooleissa. Olen kirjoittanut myös kolumneja valtakunnalliseen Psykologi-lehteen 3v.. Aikaisemmin olen vieraillut mm. kouluissa niin ala- kuin yläasteella, kirjastoissa, kirjakaupoissa, lukupiireissä, järjestöjen tilaisuuksissa tai esim. puhujana kotiseutujuhlassa Karstulan kotiseutujuhlassa. Mieluisia teemoja ovat omaan identiteettiin, työttömyyteen, jaksamiseen – maaseudun ja kaupungistumisen polarisaatioon liittyvät teemat. Koulutukseltani olen psykologian maisteri ja olen toiminut ammatinvalinta-ja urapsykologina TE-toimistossa 20 vuotta. (Nykyisin vain osa-aikaisena.) Koska vietin lapsuuteni kolmen sukupolven taloudessa maalaistalossa ja toimin myöhemmin vanhusten viriketyönohjaajana – myös vanhukset ovat minulle varsin tuttu kuulijakunta.

Mitä teen vierailulla?

Kirjastovierailulla kerron omasta taustastani ja kypsymisestä kirjailijaksi. Ja tuotannostani - tietenkin siihen uusimpaan teokseen painottuen, joka on ajankohtainen.

Tarvittaessa voin pitää myös alustuksen psykologisesti painottuen teemasta riippuen - mutta hyvin luovalla pohjalla - ja ehkä tekstinpätkiä tuotannostani lukien.

Jos ei nyt ihan jäätävän pönötyksen juhlasta ole kyse, puheenkin voin pitää - mutta varmasti ravistellen ja hiukka eri tulokulmasta - kuin "juhlapuhe" yleensä.

Koululaisille puhun mielellään haaveiden ja unelmien merkityksestä oman tulevaisuuden rakentajana. Kuinka pitää uskoa toisaalta omiin kykyihin, mutta kuinka Hesburgerissa istumalla haaveet eivät toteudu; niiden eteen on tehtävä lujasti töitä. Kuten musical- ja elokuvatähti Liza Minnelli on todennut; vain 40% on lahjakkuutta - loppu on pelkkää hikeä ja työtä.

Tuotanto

Näytelmät harrastajanäyttämöille: Rikos jouluna, Itsenäinen Suomi 60v.

Kirjallinen tuotanto:

Omaiset- novellikokoelma (Atena 1991)
Pyhänä-novelli venäjännös Helsinki/Pietari säätiön antologiassa.

Romaanit:
Reunalla (Minerva 2012) Oman identiteetin etsiminen ja löytyminen. Romaani homoseksuaalisuudesta.
Kuka heilutti pesäpuuta (Minerva 2015) - Romaani arvojen ja asenteiden muutoksesta. Perhesaaga talvisodan ajoista nykypäivään.
Ja satakieli lauloi Fellmanin pellolla (2018) - Romaani sisällissodasta limittyen tämän päivän terrorismiin.