Ata Hautamäki

 Ata Hautamäki

© Myllylahti

Helsinki

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Olen entinen aikuiskouluttaja ja vielä entisempi nuorisotyöntekijä, joten olen tottunut esiintyjä. Olen kirjoittanut pääasiassa dekkareita, mutta niissä on aina tarkka aikakausikuvaus. 50-luvusta olen jo siirtynyt nykyaikaan ja rikoksista vaihtanut suurten ikäluokkien kasvukuvaukseen romaanin keinoin. Ensimmäinen dekkarini Murha Käpylässä oli Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Toistaiseksi viimeisin rikoskirjani Siell`on hieno hietakehto kertoo sekä Helsingistä että Tampereelta. Vuonna 2018 ilmestyy Rikos ja rakkaus.

Mitä teen vierailulla?

Aloin dekkarikirjailijan aivoilla selvitellä vuonna 1948 kadonneen isäni tapausta. Syntyi faktaa ja fiktiota sisältävä romaani Aito isä, joka ilmestyi Sanasadolta huhtikuussa 2017. Kirjassa isäni puhuu nuorena talvisodan taistelijana kirjoittamillaan runoilla. Toiset kertovat hänestä vaaran vuosista kirjoittamissaan Suomen lähihistoriaa kuvaavissa teoksissaan. Minä kuvaan suomalaista isyyttä tyttären, rakastetun, vaimon ja äidin silmin. Aito isä on omistettu isille ja isien korvikkeille. Tilaisuuksissani kuulijat pääsevät myös ääneen omilla lapsuuden ja nuoruuden muistoillaan.

Kuulun Myllylahden Murharouviin, joka on esiintyvä kirjailijaryhmä. Sen jäsenet kirjoittavat ns. pehmeämpää dekkarikirjallisuutta. Esiintymisiin sisältyy Nonstop Reading -osio, jossa kuulijat pääsevät eläytymään tekstiin myös kuuloaistin avulla, sillä kirjailijat lukevat omasta teoksestaan muutaman minuutin kohtauksen. Tunnelmat vaihtuvat lukijan vaihtuessa keskeytymättä. Vasta sen jälkeen päästään tutustumaan kirjoittajiin, kun he parihaastattelevat toisiaan. Lopuksi on vielä keskusteluosio, jossa puhutaan kirjoittamisesta myös yleisön kanssa.
Ryhmän kokoonpano vaihtelee, mutta jäseninä ovat Hanne Dahl, alias Anne Syrjä, Mari Pyy, Terhi Nikulainen, Jaana Lehtiö, Eija Piekkari, Tiina Martikainen, Ata Hautamäki ja esikoiskirjailija Tuire Malmstedt.

Tuotanto

Käpylä esiintyy dekkareissani: Murha Käpylässä, Käpylän tähdet, Levottomat kadut, Kohtalona Rauhaniemi ja Siell`on hieno hietakehto. Kadonneet muistot -kirjan päähenkilö on lähtenyt Ruotsiin 60-luvun alussa, mutta palaa muistoihinsa 2000-luvulla. Aito isä- on kunnianosoitus suurten ikäluokkien isille.