Marita Hauhia

 Marita Hauhia

Kotka

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen perusammatiltani luokanopettaja, myös merkonomi. Opettajaopintojeni yhteydessä hakeuduin yliopistoon lukemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta, mutta henkilökohtaisten asioitten takia en voinut jatkaa opintoja haluamallani tavalla, vaan päädyin taloudellisista syistä luokanopettajan vakituiseen virkaan. Olen kirjoittanut kuusi nuortenkirjaa kirjoittelin lähinnä vapaa-ajallani ja päätoimisesti silloin, kun sain apurahan. Opetustyön ohessa kirjoittaminen sujui varsin työläästi ja hitaastikin, sillä opettaminen käytti samoja voimavaroja kuin luova kirjoittaminen. Nuortenkirjojen kirjoittaminen alkoi, kun muutin Vantaalta takaisin kotikylääni Neuvottomaan v 1983, työskentelin pari vuotta yläkoulun laaja-alaisen erityisopettajana ja hakeuduin Kotkan Pekkas-akatemian kirjoittajaryhmään.

Opetustyön arkiset tapahtumat saivat minut koneen ääreen motiivina kirja nuorille ja varsinkin pojille, joille oli vaikea löytää lukumateriaalia kirjallisuustöitä varten.

Toisena motiivina olivati nuoret, jotka tarvitsivat esimerkkejä ja kokemuksia matkalla aikuisuuteen. Jo ennen nuortenkirjojen kirjoittamista olin mukana äidinkielen oppikirjasarjan ja Ruotsin maahanmuuttajille tarkoitetun oppimateriaalin tekijäryhmässä. Oppikirjatyö poiki myöhemmin kirjoitustöitä lukutaitoa edistäviin tietokonelukumateriaaleihin.

Nuortenkirjojen jälkeen olen kirjoittanut yhdessä Sisko Nampajärven kanssa musiikkinäytelmän Kellaribändi, joka sai ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterissa keväällä 2011 ja joka on tähdätty nuorille aikuisille.
Aikuisille olen kirjoitellut kolumneja, nekin arkisista asioista ihmisen elämässä.

Mielenkiintoinen työ on ollut kirjapelin luominen. Se on uudentyyppinen kirja. Idea on lähtöisin Kotkan kaupunginkirjastolta. Huolena oli poikien lukemattomuus ja kirjastokäyntien vähentyminen. Kotkan kaupunginkirjasto käynnisti työryhmän, joka toteutti digitaalisen kirjan v. 2010 Kotkan kaupunginkirjaston tietokoneille vapaasti kaikkien luettavaksi. Oma osuuteni oli kirjoittajaryhmän ohjaaminen ja käsikirjoituksesta vastaaminen, myös osittain kirjoittaminen. Kirjapeli perustuu tarinaan, jossa on käytetty rooli- ja noppapelin ominaisuuksia, kuvitusta ja musiikkia lukuhoukuttimena.

Nuortenkirjoissa kirjoitan nuorten todellisesta elämästä; tunteista, rikoksista, päihteistä ja ihmissuhteista. Henkilöt ovat keksittyjä, mutta tapahtumat ja asiat ovat totta. Missään tapauksessa en halua enkä suostu kirjoittamaan väkivallasta viihteenä.
Uppoudun tekstiin täysillä. Aika katoaa. Perunat kiehuvat kuiviin, ja kattila palaa. Näin on käynyt monta kertaa.

Kirjoittaminen kaikkineen on mielenkiintoista, hauskaa ja vaativaa työtä ja ehdottomasti mieluisampaa kuin opettajan työ, vaikka sitäkin tein mielelläni.
Uudet haasteet ovat aina innostaneet minua uusiin tekemisiin, joten kirjailijan työni jatkuu niin kauan kuin olen terve ja haluan kirjoittaa.

(Neuvoton-nimitys tulee hansakauppiaitten ajalta, jolloin heillä oli kauppapaikka Tavastilanjoen suulla, nykyisen Kotkan itärajalla. Alue kävi liian pieneksi, joten uusi kauppapaikka perustettiin naapurikylän lahteen, saksaksi Neu White ja englanniksi New Town. Aikojen kuluessa nimi on muuntunut nykyiseen muotoonsa.)

Mitä teen vierailulla?

Vierailuilla kerron kirjoistani ja kirjan kirjoittamisesta sekä lukemisen tärkeydestä. Voin kertoa myös kirjapelin tekemisestä. Sopimuksen mukaan suomen kieleen ja kirjallisuuteen liittyviä aiheita.

Tuotanto

Nuortenkirjoja:
Se Eka, Kotkanpoika, Karkulainen, Kolauksia, Viilletty elämä ja Rikottu ikkuna,
painokset myyty loppuun, saatavilla kirjastoissa ja kouluissa

Käsikirjoitus lukutaitomultimedian CD:hin Laivakatti ja Satamakatti - materiaalia juuri lukemaan oppineille ja yläkoulun erityisopetukseen

Tekijäryhmän perustajana ja jäsenenä äidinkielen sarjassa Sanojen jäljillä 1-9, samoin ruotsinsuomalaisten lasten kotikielen oppikirjasarjassa Kotikieli 1-2 70-luvulla

Musiikkinäytelmä Kellaribändi yhdessä Sisko Nampajärven kanssa, kohdeyleisönä nuoret aikuiset, ensi-ilta Kotkan kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä toukokuuss 2011, yhteensä 9 esityskertaa

Kirjapeli Uhkaava vaara -kirjoittajaryhmän (neljä yläkoulun nuorta) ohjaaja ja käsikirjoittaja, Kotkan kaupunginkirjaston tilaus (Kirjapeli on uudentyyppistä lukumateriaalia. Pohjana on tarina, jossa on käytetty rooli- ja noppapelin ominaisuuksia. Tarinaan liittyy myös kuvitus ja äänet.)

Kolumneja Haminan seudun paikallislehti Reimariin 2010-2011

Iskelmän sanoja yhdessä Sisko Nampajärven kanssa