Anna-Liisa Haakana

 Anna-Liisa Haakana

© Janne Aaltonen

Sodankylä

Kirjailijavierailut
Kirjavinkkaus

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen Anna-Liisa Haakana, syntynyt tammikuussa 1937 Rovaniemellä. Aloitin varsinaisen kirjailijan urani varsin myöhään, nelikymppisenä. Se ei tietenkään ollut oma valintani, kyllä minä kirjoitin runoja ja hiukan proosaakin, tarjosin kustantajille, mutta he eivät selvästikään ymmärtäneet arvoani vaan palauttivat tekstini, jotka palautuskirjeistä päätellen olivat aina juuri sen syksyn julkaisuohjelmaan soveltumattomia. On siis tunnustettava, että vasta omat lapseni tekivät minusta valmiin kirjoittajan, heidän pyynnöstään minä kirjoitin ensimmäisen pikku kirjani, Porokylän porukan kesän (1978).

En aluksi uskonut itseeni sadunkertojana, mutta kun ymmärsin pukea realiteetin sadun vaatteisiin, koin samantapaisen ahaa-elämyksen kuin joskus lapsena, kun mietin kielen salaisuuksia tai nuorena, kun opin lukemaan uutta runoutta. Satu on todellisuuden heijastumaa, suloinen taikapeili, joka loihtii muodonmuutoksia, piirtää pahalle peikonhännän, hyvälle kultaiset kutrit, viisaalle tontun parran.

Reaalisten pelkojen ja ahdistusten maailmassa satu armahtaa. Se sanoo “Sesam aukene”, ja lähde alkaa pulputa. Jokainen pulma tuo mukanaan monta ratkaisua, kirjoittaja astuu sisään, valitsee tien, luo maisemat ja tapahtumat, kutsuu lukijan mukaan.

Näin minä työni näen, tällaista se on.

Mitä teen vierailulla?

Vierailijana olen yleensä kertoillut kouluissa paljolti omista lasten-ja nuortenkirjoista, kirjavinkkaustakin teen. Kirjastoissa kertoilen vaikkapa kirjojeni taustoista, synnystä. Uusi kokemus oli aika äsken kertoilla lukemistaan kirjoista, niiden merkityksestä. Kirjoittamisen työstä voi aina puhua, myös siinä merkityksessä, mitä etuja tai haittoja kaukana eläminen tuo mukaan.

Haastattelija on aina miellyttävä tapa päästä alkuun ja saada tietoonsa, millaiset asiat kuulijoita askarruttavat.

Tuotanto

Olen kirjoittanut kolme lastenkirjaa: Porokylän porukan kesä, Porokylän porukan talvi ja Sari-Anna.
Kolme satukirjaa: Huityttö ja Pampoika, Järventekijä ja vedenväki, Prinssi Rei ja vedensiemenen arvoitus.
Nuortenkirjoja on neljä, Ykä yksinäinen, Ykköstyttö, Kukka kumminkin ja Kehnompi Kettunen.
Nuorten kirjoista tunnetuin lienee Ykä yksinäinen, pohjoisille kielille on tosin käännetty muutkin, vain Ykköstyttö on jäänyt sitä iloa paitsi.

Proosaa on kuuden kirjan verran, Ruman tytön rakkaus, Lintu lintunen, Tikkuja sydämessä, Kotiinpaluun yö,
Se mitä et muista ja viimeisenä Huutomerkkejä taivaalle.

Lasten- ja nuortenkirjat WSOY:n ja aikuisproosa Gummeruksen kustantamia.