Mary-Ann
Bäcksbacka

Esiintymispaikat

Maakunta

Uusimaa

Kuvaus

Född 1944 i Pargas, växte upp i Åbo, där jag blev student 1962. Har utbildat mig till farmaceut 1965, sedan till pol. mag. 1978. Har jobbat med mycket, på apotek, som lärare, som verksamhetsledare för Hangö sommaruniversitet, som journalist och som kulturredaktör vid Västra Nyland 1982-2006. Har varit medlem i och ordförande för flera litterära prisjuryn, bl.a. under åtta år i Nordiska Rådets litteraturpriskommitté, Finlandia- och Runebergstävlingarna. Har lett skrivarkurser under många år, främst inom Ekenäs MBI. Bor sedan 1974 i Ekenäs,numera pensionerad redaktör, men frilansar som kritiker. Jag debuterade med romanen Långt till himlens bord (1982), med vilken jag erhöll delat andra pris i SFV:s och Schildts förlags romantävling. Har därefter skrivit två romaner till, en novellsamling och tre diktböcker, senast Avsides, vitt 2009. Jag har också skrivit ett par radiopjäser, för Yle och för Sveriges Radio.

Mitä teen vierailulla?

Skrivarkurser leder jag helst inte längre ensam, men kan tänka mig att samarbeta med andra. Vid författarbesök läser jag gärna ur egna alster, berättar om dem och om mig själv. Ibland talar jag om arbetetet
som litteraturkritiker, om att vara både kritiker och författare. Ibland föreläser jag om själva skrivandet, om vad som krävs av ett bra manus och liknande teman.

Tuotanto