Riikka
Ala-Harja

 Riikka Ala-Harja Lataa painokelpoinen kuva

© Jonne Räsänen, Otava

Helsinki

Kirjailijavierailut
Kirjavinkkaus
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen kirjoittanut päätoimisesti vuodesta 1993, jolloin valmistuin Teatterikorkeakoulun dramaturgian laitokselta. Kirjoitan proosan lisäksi draamaa, sarjakuvakäsikirjoituksia ja poikkitaiteellisia tekstejä.

Mitä teen vierailulla?

Teen kirjailijavierailuja sekä vedän alakoululaisille Kahden perheen Ebba -työpajoja, joissa pohditaan Ebba-romaanisarjassa esiintyviä perheitä: eroperheitä, yhden vanhemman perheitä, sateenkaariperheitä, uusperheitä, kahdessa maassa asuvia komboja.

Ebballe sattuu myös kaikenlaista arkista niin koulussa kuin ystävien kanssa. Ebba huomaa, että yleensä suu kannattaa avata ja asiat selvittää.

Kerron vierailuilla kirjan syntymisen eri vaiheista kustantamossa ja omien kirjojeni kirjoittamisprosessista. Luen myös otteita kolmesta Ebba-romaanista, joiden pohjalta keskustelemme.

Vierailun sisältö ja toteutus voi vaihdella ryhmän koon, osallistujen iän ja vierailulle varatun ajan sekä tilaajan erityistoiveiden mukaan. Tärkeintä on rentous, mutkattomuus sekä lukemaan ja kirjoittamaan innostaminen. Vierailulla vuorottelevat kuuntelu, kysely, kommentointi sekä tekstinäytteiden lukeminen. Esiinnyn vapaamuotoisesti ilman papereita. Kannustan koululaisia jo visiitin varhaisvaiheessa kyselemään ja kommentoimaan.

Toimin kirjailijantyön lisäksi Teatterikorkeakoulussa näytelmänkirjoittamisen tuntiopettajana sekä Aalto-yliopistossa sarjakuvaopettajana. Kouluvierailulla voin kertoa myös, miten kirjojen kirjoittaminen eroaa näytelmien, elokuvien, televisiosarjojen ja sarjakuvien käsikirjoittamisesta.

Työpajassa oppilaat kirjoittavat omat perhemuotokuvansa.

Tuotanto

Seitsemän romaania, mm. Finlandia-ehdokkaina olleet Tom Tom Tom (1998) ja Maihinnousu (2012). Viimeisimmät romaanit En Saab (2019) ja Kevyt liha (2015).
Kaksi lasten kuvakirjaa sekä novellikokoelma Reikä (2013), lastenromaani Kahden maan Ebba, (2017) sekä Kahden perheen Ebba (2018), Kahden isän Ebba (2020).
Tämän lisäksi näytelmiä, kuunnelmia, sarjakuvakäsikirjoituksia Matti Hagelbergille sekä kaksi yhteiskirjaa valokuvataiteilijoiden kanssa
Anne Hämäläisen kanssa Off Season (2009) ja Elina Brotheruksen kanssa 12 vuotta myöhemmin (2015).