Kirjailijan usein kysytyt kysymykset

Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä kirjailijoille Lukukeskuksen välittämistä vierailuista sekä liittymisestä vierailupalveluun. Etkö löytänyt etsimääsi tai onko sinulla muuta palautetta? Ota yhteyttä niin autamme: lukukeskus@lukukeskus.fi, 050 4134232

Miten voin liittyä kirjailijatietokantaan?

Voit liittyä tilaajapalveluun täyttämällä tietosi liittymislomakkeeseen. Voit myös ottaa yhteyttä Lukukeskukseen: lukukeskus@lukukeskus.fi, 050 4134232 niin lähetämme sinulle kyselyn, jossa pyydetään yhteystietoja sekä muita tarvittavia tietoja tietokantaan lisäämistä varten.

Lukukeskuksen tietokantaan hyväksytään ammattitekijät, jotka kuuluvat Finlands Svenska Författareföreningiin, Suomen Kirjailijaliittoon, Suomen kääntäjien ja tulkkien liittoon, Suomen Nuorisokirjailijoihin, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajiin tai Suomen tietokirjailijoihin sekä esikoiskirjailijat tai kirjailijat, jotka ovat ylittäneet julkaisukynnyksen. Oma- ja palvelukustannekirjailijoita ei suuren tarjonnan vuoksi voi valitettavasti liittää tietokantaan.

Edellytetäänkö kirjailijalta jotain, jos hän liittyy tietokantaan?

Päästäksesi mukaan Lukukeskuksen kirjailijavierailupalveluun, edellytämme kirjallisuuden tekijältä:

1. Olet käytettävissä kirjailijavierailuihin ja vastaat Lukukeskuksen yhteydenottoihin.

2. Olet julkaissut teoksen viiden vuoden sisällä.

3. Päivität kirjailijaesittelyysi ajankohtaiset tiedot.

4. Markkinoit itse vierailujasi.

Tietokanta on  väline sopivan kirjailijavierailijan löytämiseen ja tilaamiseen. Tietokannan kautta eri tahot, esimerkiksi koulut ja kirjastot, tilaavat kirjailijoita esiintymään. Kun tilaus tulee, Lukukeskus ottaa yhteyttä kirjailijaan ja kysyy, sopiiko ehdotettu vierailu kirjailijalle. Tietokannassa olevien kirjailijoiden pitäisi siis olla valmiita esiintymisiin, vaikka niistä sovitaankin aina tapauskohtaisesti. Kirjailija voi myös ilmoittaa Lukukeskukselle ajanjaksot, jolloin ei ole käytettävissä vierailuihin.

Kuinka usein vierailuja on?

Lukukeskus ei voi luvata kirjailijoille esiintymisiä, vaan ne riippuvat tilaajien toiveista. Yhteensä Lukukeskus välittää vuosittain noin 1800 esiintymistä ympäri Suomea. Tietokannassa on noin 1000 tekijän tiedot.

Kuinka nopealla aikataululla tieto vierailukyselystä tulee kirjailijalle?

Lukukeskus pyrkii välittämään vierailupyynnön kirjailijalle mahdollisimman nopeasti, yleensä parin arkipäivän sisään tilauksen saapumisesta. Kirjailija voi ilmoittaa Lukukeskukselle ajanjaksot, jolloin ei ole käytettävissä vierailuihin. Vierailut sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Ovatko Lukukeskuksen hinnat sitovia?

Lukukeskuksella on suosituksena toimiva ohjehinnasto, jota voi tarkastella täällä. Lukukeskus haluaa edistää kirjailijoiden toimeentuloa  vierailupalkkioiden avulla.

Missä aikataulussa palkkio maksetaan?

Palkkio maksetaan vierailun jälkeen joka kuun 15. tai viimeinen päivä.

Mikä on virtuaalivierailu?

Virtuaalivierailu on Lukukeskuksen palvelu, jossa kirjailija välittää vierailun etänä omalta koneeltaan internetin välityksellä. Vierailun sisältö noudattelee pääosin livevierailuja, mutta on räätälöitävissä kohderyhmän ja tilanteen mukaan. Virtuaalivierailu vaatii kirjailijalta vain toimivan nettiyhteyden, kameran sekä mikrofonin koneessa. Täydennämme jatkuvasti virtuaalivierailuja tekevien kirjailijoidemme joukkoa. Jos olisit kiinnostunut tekemään virtuaalivierailuja, voit kysyä lisätietoja: suvi.alanko@lukukeskus.fi.

Lue lisää virtuaalivierailuista. 

Voiko Lukukeskus laskuttaa myös muita kirjallisuuteen liittyviä töitä?

Lukukeskus pyrkii edistämään lukemista ja erityisesti lasten ja nuorten lukuharrastusta. Yksi keino tähän ovat kirjailijavierailut. Lukukeskus haluaa myös edistää kirjailijoiden työllistämistä sekä toimeentuloa vierailupalkkioiden kautta. Lukukeskuksella ei kuitenkaan ole resursseja palvella kirjailijoita esimerkiksi laskutuspalvelulla.

Mikä on Lukukeskuksen suhde Suomen Kirjailijaliittoon?

Suomen Kirjailijaliitto on yksi Lukukeskuksen jäsenjärjestöistä, jolla on edustus Lukukeskuksen hallituksessa. Suomen Kirjailijaliitto ja Lukukeskus tekevät yhteistyötä, mutta Lukukeskus ei ole kirjailijoiden etujärjestö, kuten Kirjailijaliitto.

Voinko linkittää Lukukeskuksen omille kirjailijasivuilleni?

Lukukeskuksen voi hyvin linkittää omille sivuilleen. Voit myös etsiä täältä vierailupalvelusta oman kirjailijakorttisi ja jakaa sitä esim. sosiaalisessa mediassa. Näin tilaaja pääsee halutessaan suoraan myös tilaamaan sinut vierailulle.