Anniina Mikama

 Anniina Mikama

© Otto Virtanen / WSOY

Helsinki

Författarbesök
Verkstäder

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Målgruppen för mina böcker

Vuxna , Lågstadium , Gymnasium/yrkesskola , Högstadium

Beskrivning

Olen Tampereelta Helsinkiin muuttanut kirjailija ja kuvittaja. Olen opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä Turun avoimessa yliopistossa ja luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

Kirjoitan lapsille, nuorille ja aikuisille, joita kiinnostavat seikkailut, taikuus, jännitys, huijaukset ja huumori sekä värikkäät henkilöhahmot, joille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista kummaa. Tarinani sijoittuvat usein menneeseen maailmaan, höyryjunien ja hevosrattaiden, miekkataisteluiden ja kaasulamppujen romanttiselle aikakaudelle.

Vad jag gör under besöken

Piirrän ja kirjoitan työkseni, ja puhun myös mielelläni molemmista! Esiintyessäni pyydän kuulijoita osallistumaan kyselemällä ja kommentoimalla. Näytän kuvia ja kerron hauskoja juttuja. Minulla on myös jonkin verran kokemusta piirustus- ja kirjoittamistyöpajojen järjestämisestä nuorille ja aikuisille.

Kirjoitan juonivetoisia seikkailutarinoita nuorille lukijoille, ja se on aihealue jonka parhaiten hallitsen. Keskustelen mielelläni myös historiasta, tulevaisuudesta, fantasiasta, science fictionista, kansansaduista, kummitusjutuista, steampunkista, merirosvoista, sirkuksesta, taikuudesta ja aikamatkustuksesta.

Kerron mielelläni omista teoksistani ja niiden taustoista. Voin kertoa, kuinka minusta tuli kirjailija ja jakaa parhaat neuvoni ja vinkkini niille, jotka haluavat itsekin kirjoittaa. Lähestymistapani sekä kuvittamiseen että kirjoittamiseen on käytännönläheinen; ajattelen molempien olevan käsityöläisammatteja. Näin ollen molempia on mahdollista opettaa – ja oppia harjoittelemalla ahkerasti.

Käytännön harjoittelun lisäksi kirjoittamiseen vaikuttaa inspiraatio, jota luovan ihmisen on osattava jatkuvasti ruokkia. Luovaan työhön liittyy aina myös jotakin salaperäistä ja selittämätöntä. Kirjoittaja yrittää tavoittaa sen jonkin, jota Federico Garcia Lorca kutsuu nimellä "El Duende", salaperäinen henki. Se on asia, jota on vaikea sanoin kuvata, mutta jonka voi tuntea elävän hienoimpien taideteosten sisällä. Sen löytääkseen kirjoittajan on opittava herkistämään aistinsa, tutkimaan itseään ja ympäröivää maailmaa.

Olen itse ollut aina lukutoukka ja saanut kirjoilta paljon etenkin lapsuudessani. Monet lapsuudenaikaiset kirjat innoittavat minua vielä aikuisenakin. Kirjoittaminen edustaa minulle samaa kuin lukeminenkin: heittäytymistä uuteen ja tuntemattomaan maailmaan, tarinan vietäväksi. Sitä sanomaa välitän mielelläni eteenpäin: mitä kaikkea kirja voi antaa lukijalleen ja miten tärkeää hyvä lukutaito on tässä maailmassa.

Produktion

Täyttä laukkaa maailman ympäri, Tammi 2014
Runosoppi: kuvitettuja lastenrunoja, Lapsen maailma -lehti 2012–2015
Taikuri ja taskuvaras, Wsoy 2018
Huijarin oppipoika, Wsoy 2019
Päivä maapallolla: koulussa, Karisto 2019