Taru
Luojola

Ställen för uppträdanden

Högstadium , Gymnasium , Yrkesskola , Arbetarinstitut , Universitet , Bibliotek , Kulturcentrum eller -institution , Förening , Kulturevenemang

Landskap

Birkaland

Beskrivning

Olen kirjailija ja kääntäjä. Omien kokemusteni myötä olen oiva valinta puhumaan esimerkiksi sukupuolen moninaisuudesta ja autismista, mutta ilahdun myös, jos saan puhua kirjoistani. Synnyin Raisiossa, minkä lisäksi olen ehtinyt asua Nousiaisissa, Inkoossa, Porvoossa, Joensuussa ja tätä nykyä Tampereella.

Kaksi julkaistua romaaniani, Ei kaikki pinnat kireällä (2018) ja Myöhempien aikojen liiketoimintamahdollisuuksia (2019), ovat vauhdikkaita poliittisia satiireja, joissa käsitellään mm. polkupyöräilyä, liikennepolitiikkaa, ilmastonmuutosta, kapitalismia, kolonialismia, suurvaltapolitiikkaa, uskontoa, vallankumousta ja solidaarisuutta.

Kirjoittajien yhteisöllisyys on tärkeä osa kirjailijan työtäni. Olin mukana perustamassa Osuuskumma-kustannusta, ja tällä hetkellä toimin aktiivisesti Tyhjän arkin retkikunta -kirjoittajayhteisössä.

Vad jag gör under besöken

Puhun esimerkiksi siitä, miten autismi ja transsukupuolisuus ovat omalla kohdallani vaikuttaneet kirjailijan työn sisältöön eli toisaalta tarinoihin itseensä ja toisaalta toimimiseen kirjailijana kirjallisuuden kentällä. Olen myös sopiva henkilö kertomaan kirjoittajien vertaistoiminnasta ja yhteisöllisyydestä eli siitä, kuinka kirjoittajat toinen toisiaan tukien voivat kehittää omia taitojaan kirjoittajina, edistää kirjailijan uraansa sekä ylläpitää itsensä ja kollegoiden mielenterveyttä. Puhun myös mielelläni omista kirjoistani sekä niissä esiintyvistä aiheista, esimerkiksi polkupyöristä ja liikenteestä sekä isoista yhteiskunnallisista kysymyksistä. Niin ikään kääntäjän työ ja kielten opiskelu ovat minulle tuttuja aiheita.

Parhaiten minulle sopivat keskustelutilaisuudet, joko paneelissa tai haastattelijan kanssa, tai voin myös kertoa vapaamuotoisesti toivotuista aiheista ja vastailla yleisökysymyksiin. Minulla on tapana sävyttää puhettani synkällä ja absurdilla huumorilla, mutta haluttaessa pysyttäydyn vakavana. Esitelmien ja kirjoituspajojen pitämisestä voidaan myös sopia.

Pääesiintymiskieleni on suomi, mutta voin rajoitetusti käyttää myös englantia, ruotsia, hollantia, saksaa, espanjaa ja viittomakieltä.

Produktion

Myöhempien aikojen liiketoimintamahdollisuuksia, romaani, 2019
Ei kaikki pinnat kireällä, romaani, 2018
Missä paikkasi, tiedätkö sen?, näytelmä, 2014
Lisäksi useita novelleja, suomeksi ja englanniksi
Olen myös suomentanut romaaneja