Jaana Lehtiö

 Jaana Lehtiö Ladda en bild som kan publiceras

© Sara Palin

Porvoo

Författarbesök
Virtuella författarbesök

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Målgruppen för mina böcker

Aikuiset , Lågstadium , Lukio/ammattikoulu , Högstadium

Beskrivning

Olen koulutukseltani uskontotieteilijä ja ammatiltani yläkoulun aineenopettaja. Alkutaival kirjoittajana: kirjoitin scifi- ja fantasianovelleja ja osallistuin menestyksekkäästi joihinkin kilpailuihin. Novellini palmikko voitti 2011 kirjoituskilpailun. Se käännettiin italiaksi ja ilmestyi 2014 italialaisessa kokoelmassa ainoana pohjoismaisena kirjoituksena. Osallistuin vuonna 2010 Kouvolan dekkarinovellikilpailuun. Koulumaailmaan sijoittuva rikosnovellini Kivettymä menestyi ja pääsi antologiaan. Tämän jälkeen aloin kirjoittaa pitempää tarinaa.

Esikoisjännitysromaanini Porvooseen sijoittuva Joka viisautta rakastaa ilmestyi elokuussa 2013 Myllylahden kustantamana. Toinen, itsenäinen osa, Uutta auringon alla, ilmesty elokuussa 2014. Kolmas osa dekkarisarjasta, nimeltään Kolmas oli ensimmäinen, ilmestyi elokuussa 2015. Neljäs porvoolaisdekkarini, Älä aivan vielä ilmestyi vuonna 2017 ja viides itsenäinen osa, Kalliolla kukkulalla kuolema, ilmestyi vuonna 2018.

Rikoskirjojeni tapahtumat sijoittuvat Porvooseen. Niiden aiheet ovat kuitenkin yleisinhimilliset. Minua kiinnostavat ihmismielen liikkeet, hyvän ja pahan keskinäinen vääntö, ihmisten motiivit ja heidän tapansa ratkoa ongelmia. Kirjani tapahtumat ja henkilöt ovat fiktiota, mutta ne on sijoitettu suomalaiseen arkipäivään. Yhteiskunnalliset asiat ja ajan ilmiöt ovat läsnä. Ne muodostavat kudelman rikoskirjojen henkilöille. Kirjojani on luonnehdittu englantilaisella termillä cozy crime, eli niissä tehdään ja ratkotaan rikoksia, mutta veri ei roisku lukijan silmille.

Olen edellisten lisäksi kirjoittanut yhteiskirjoittamisella lastenkirjoja toisen kirjailijan kanssa. Taika Valo -lastenkirjasarja on suunnattu lukemaan oppineille ja vanhemmille lukijoille aina yläkouluun asti. Kirjat sopivat myös opettajan ääneen luettavina luokkakirjoina ekaluokasta lähtien. Kirjailijat ovat tehneet kouluihin vierailuja ja Taika Valo -sarja on otettu hyvin vastaan.

Ensimmäinen Taika Valo aloitti hyväntuulisen ja seikkailullisen lastenkirjasarjan, joka tempaisee lukijan mukaansa. Taika Valon maailmaan ja tapahtumiin liittyy perhe, ystävät, koulu ja kuvitteellinen paikkakunta, jossa tapahtuu kummia. Lapset ratkovat salaisuuksia, ongelmia selvitellään yhteistyöllä ja huumori sävyttää kerrontaa. Pelukylä on paikka, jossa jokainen haluaisi asua. Taika Valo ja Pelukylän pokaali ilmestyi syksyllä 2014. Se valittiin lasten- ja nuorten kirjallisuuspalkinnon LukuVarkaus -kilpailun vuoden 2015 voittajakirjaksi ja oli raadin mukaan paras suomalainen lastenkirja vuonna 2014 ilmestyneiden yli 130 kirjan joukosta. Toinen osa, Taika Valo ja lentävä Plotina, ilmestyi syksyllä 2015. Kolmas osa, Taika Valo ja kummallinen pallo, ilmestyi elokuussa 2016 ja neljäs, Taika Valo ja Pelukylän pakkaset, ilmestyi vuonna 2017.

Vad jag gör under besöken

Olen valmis puhumaan tietysti kirjoistani. Lisäksi voin puhua kirjoittajan tiestä: kirjoittamisesta harrastuksena, kurssien käymisestä, niiden annista, yhteiskirjoittamisesta ja kirjan prosessista tekstistä kirjaksi. Mitä julkaisemisen jälkeen tapahtuu, kirjoittamisen harrastaminen ja kirjoittaminen päivätyön ohessa.
Kuulun Kynäpirkot-kirjoittajaryhmään, joten voin kertoa kokemuksia kirjoittajaryhmän toiminnasta, eli yhteisöllisestä kirjoittamisesta.

Tarvittaessa esiinnyn ilman haastattelijaa.

Produktion

DEKKARIT
Kalliolla kukkulalla kuolema, Myllylahti 2018
Älä aivan vielä, Myllylahti 2017
Kolmas oli ensimmäinen, Myllylahti 2015
Uutta auringon alla, Myllylahti 2014
Joka viisautta rakastaa, Myllylahti 2013

LASTENKIRJAT
Taika Valo ja Pelukylän pakkaset, Myllylahti 2017
Taika Valo ja kummallinen pallo, Myllylahti 2016
Taika Valo ja lentävä Plotina, Myllylahti 2015
Taika Valo ja Pelukylän pokaali, Myllylahti 2014