Pasi Klemettinen

 Pasi Klemettinen Ladda en bild som kan publiceras

© Pasi Klemettinen

Kauniainen

Författarbesök
Föreläsningar
Verkstäder

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Målgruppen för mina böcker

Vuxna

Beskrivning

Perinteentutkijana olen kiinnostunut laajasti suomalaisesta kansanperinteestä: mielikuvitusta kutkuttavista tarinoista, uskomuksista ja myyteistä sekä noituudesta ja taikuudesta. Aiheina minua on kiehtonut 30 vuoden kuluessa erityisesti piru-, karhu- ja poltergeistperinne. Olen esiintynyt ja luennoinut hyvin erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa aina karhunpeijaisista yliopistokursseihin. Työskentelen Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa (SKS) arkistotutkijana, joten sydäntäni lähellä ovat vanhat perinneaineistot 1800-luvulta lähtien. Esityksissäni lähestyn aihepiirejä aineistolähtöisesti ja yleistajuisesti, enkä uuvuta kuulijoita akateemisuudella ja teoreettisuudella. Olen väitellyt tohtoriksi Joensuun yliopistossa vuonna 1997. SKS julkaisi tietokirjani Karjalan räyhähenget vuonna 2018. Kirja on herättänyt suurta kiinnostusta, joten olen esiintynyt sen tiimoilta runsaasti eri medioissa ja tilaisuuksissa.

Vad jag gör under besöken

Vierailuilla kerron yleistajuisesti kansanperinteen jännittävistä ja kiehtovista osa-alueista. Kuvitan ja höystän esityksiäni runsailla aineistoesimerkeillä. Luen myös tarvittaessa itse tarinoita arkiston kätköistä. Työpajoissa voidaan käsitellä nykyperinteen keräämistä ja taltiointia sekä pohtia vanhan kansanperinteen jo hämärtyneitä sanoja ja merkityksiä. Yhdessä voimme käsitellä myös perinteiden hyödyntämistä ja jatkuvuutta muun muassa populaarikulttuurissa, kuten kirjallisuudessa, elokuvissa, sarjoissa, peleissä ja erilaisissa verkkopalveluissa.

Produktion

Kirjoituksiani ja artikkeleitani on julkaistu 1990-luvun alusta lähtien. Niin ikään olen kirjoittanut ja käsikirjoittanut kaksi kansaperinteeseen perustuvaa multimediaesitystä.

Julkaisuja:
Karjalan räyhähenget. SKS 2018.
Kurkistuksia karhun kulttuurihistoriaan. Teoksessa Eläin ihmisen mielenmaisemassa. SKS 2002.
The Blair Witch Project - Raportti kauhuelokuvan oheisilmiöistä. Julkaisussa Elore 6, 1999.
Mellastavat pirut - Tutkimus kansanomaisista paholais- ja noituuskäsityksistä Karjalan Kannaksen ja Laatokan Karjalan tarinaperinteessä. SKS 1997. (väitöskirja)
Juhana Kainulainen - Kirkkokuria ja karhunpeijaisia. Julkaisussa Elore 6, 1999.
Hiisi - Tuonpuoleinen paha. Teoksessa Kalevalan hyvät ja hävyttömät. SKS 1999.
Poltergeists. Supernatural tradition and horror movies. Teoksessa Popular imagination. Essays on fantasy and cultural practice. Åbo Akademi 2002.
Many Faces of Evil. Teoksessa Myth and Mentality. Studies in Folklore and Popular Though. SKS 2002.